top of page
 
 
In deze paragraaf gaat het over de suikerfabriek en -plantage Mariënburg in Suriname. Let goed op, want je zult hier straks vragen over moeten beantwoorden!
​
Hieronder zie je een foto van Mariënburg, een fabriek en plantage voor suikerriet

Mariënburg werd in 1745 opgericht door Maria de la Jaille. In eerste instantie was het bedoeld als een plantage voor suikerriet. In 1882 werd de plantage gekocht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Zij hadden slaven die op de plantage en in de fabriek werkten. 

​

Het werk van de slaven was erg zwaar en gevaarlijk. Zo verloren slaven soms wel eens hun arm of hand bij het persen van de suikerriet in een enorme machine. 

​

De plantagehouders waren erg gemeen voor de slaven. Zij werden niet als mensen gezien maar als eigendom. Zij werden dan ook bij aankomst in Suriname op de markt verkocht. Ze kregen weinig eten en hun algemene omstandigheden waren verschrikkelijk. 

​

​

Mariënburg was niet de enige plantage in Suriname. Een spoorlijn van twaalf kilometer werd aangelegd om zo een makkelijke verbinding te hebben met de andere plantages, zoals VoorburgVisserszorg en A La Bonheur.

Op deze afbeelding zie je de slaven werken op de plantage. 

Om nog wat meer informatie te krijgen over dit onderwerp, kijk je nu dit filmpje. Let goed op want hier zullen vragen over worden gesteld in de tweede opdracht! Klik maar op de knop hieronder.

Uitgelicht: Mariënburg

bottom of page